Jídlo a pití
Samozřejmě, že Paříž jako hlavní město takové kulinářské velmoci jakou je a vždy byla Francie, skýtá nesčíslně požitků i pro milovníky dobrého jídla a pití. Vyjmenovat aspoň některé z pařížských specialit je nemožné; tradičně se o pařížské kuchyni říká, že v sobě soustřeďuje to nejlepší z kuchyní francouzských provincií. Francouzská gastronomie patří k cenově relativně náročnějším, město ovšem poskytuje ohromné množství cizokrajných restaurací a hospůdek v přístupnějších cenových relacích.
Největší koncentraci restauračních zařízení všeho druhu vykazuje Latinská čtvrť kolem kostela St-Séverin (sv. Severýna) – rue de la Harpe, rue de la Huchette, rue de la Parcheminerie s převahou čínských, arabských a řeckých restaurací.
Uličky mezi kostelem St-Germain-des-Prés (sv. Germána) a bulvárem St-Michel – rue des Ciseaux (japonská kuchyně), rue du Four, rue de Buci, rue de Seině, rue a Pláce Saint-André-des-Arts se specializací na tradiční francouzskou kuchyni jednotlivých regionů (Normandie, Bretagne aj.); orientální, ruská a arabská kuchyně, čtvrť mezi kostelem St-Médard (sv. Medarda) a Pantheonem s proslulou ulicí rue Mouffetard, která pro své trhy stojí za samostatnou procházku; v přilehlých uličkách (rue Lhomond, rue du Pot-de-Fer, rue Blainville, Pláce de la Contrescarpe aj.) se najde doslova od všeho něco a bylo by hříchem na některé kuchyně upozornit a jiné pominout, přesto však: rybí a sýrové restaurace.
Zvláštností čtvrti Marais jsou pak košer (cascher) restaurace s židovskými specialitami /. celého světa, především však orientálními.
Ve francouzských restauracích se objednává buď „le Menu“ (pevná sestava jídel za určenou cenu, doporučujeme, je vždy levnější) nebo „á la carte“ (kdy zákazník si skladbu určuje sám). Je potřeba si všimnout, zdaje na jídelníčku uvedeno SC (S.C. serviee compris s obsluha v ceně) nebo S.N.C. (bez obsluhy; v tom případě se k ceně jídel či menu připočítává 12-15 %).